10+1 tipp, hogy a fenntartható designt támogasd

Érkeznek a legújabb gyártói trendek, új termékek. A munkám része, hogy ezeket részletesen követem, emellett a világban zajló események intenzíven hatnak az építészeti és belsőépítészeti trendek alakulására, amikre tervezőként reagálnom kell.

lucavarga_fenntarthato_design_6.jpg

2022-ben például több projekten okozott fennakadást a fa alapanyaghiány, volt olyan projektem, ahol több hónapon át vártunk a parkettára, mert a gyártó nem kapott szállítmányt, itt végül meg tudtok várni az eredeti terméket, és megesett az is, hogy egy stabilnak hitt német gyártó mindenféle előjel nélkül csődöt jelentett év végén egyik napról a másikra, így teljesen új terméket kellett a már 90 % -ban kész térbe keresnem.

A trendeket, divatáramlatokat izgalmas figyelni, de nem szabad minden áron engedni nekik. Mindig lesznek színek és formák, amik felkapottak, de ezek a trendek akár már a következő évben elhalványulnak. Csak azért, mert idén valami trend, még nem biztos, hogy valóban jó választás lesz. Az utóbbi években tisztán látszik, hogy elkerülhetetlen a fenntartható gondolkozásmód bútorgyártásban is. A vezető gyártók többsége évről-évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a környezet védelmére és kutatás-fejlesztéseik során progresszív megoldásokkal állnak elő. lucavarga_fenntarthato_design_4.jpg

A termék válogatásnál ügyelek arra, hogy minőségi, időtálló és környezetkímélő eljárásokat és alapanyagokat részesítsek előnyben. Olyan anyagokat és termékeket válasszak, amelyek szépen öregednek, hosszútávon értéket képviselnek és 15-20 év múlva is öröm rájuk nézni és használni. Megvizsgálom, hogy miből készülnek, honnan és miként jut el hozzánk a bútorok, mennyire időtállók? Milyen a gyártói attitűd? Mekkora szerepet kap a fenntarthatóság és a környezettudatosság a termék teljes élettartalma alatt? Mennyi az újra felhasznált és újra felhasználható anyagtartalma?lucavarga_fenntarthato_design_8.jpg

lucavarga_fenntarthato_design_5.jpg

10+1 tipp, hogy a fenntartható design trendeket támogasd
  1. Textíliákból kerüld a környezetterhelő és káros kezeléseket (pl. festési eljárások) igénylő megoldásokat. 
  2. Ha a funkció és az megbízó életmódja megengedi részesítsd előnyben a természetes anyagokat, például gyapjú, lenvászon, kender, biopamut vagy az olyan mesterséges alternatívákat, mit a lycoll, ami egy természetes alapanyagokból előállított, környezetbarát és ökologiailag lebomló műselyem.
  3. Bőröket csak elkerülhetetlen esetekben és csak etikus állattenyésztésből válassz. lucavarga_fenntarthato_design_1_1.jpg
  4. Részesítsd előnyben az újra felhasznált alapanyagtartalommal rendelkező műanyagokat vagy bioműanyagokat. lucavarga_fenntarthato_design_2_2.jpg
  5. Nézd meg a fémszerkezeteket, érdemes az újrahasznosított öntött alumíniumot preferálnod a nehézfémeket, mint például nikkel, ólom és króm elkerülnöd.
  6. Ne válassz helyidegen alapanyagokból gyártott termékeket. Helyidegen alapanyagok például az egzotikus fafajták (teak, mahagóni, zebranó, ében), ezeknek a kitermelése az esetek többségében nem korszerű erdőgazdálkodási megoldásokkal zajlik. 
  7. Ugyancsak nem Europában őshonos a dísz- és lakberendezési tárgyak alapanyagaként ismert tengerifű, ami a tengeri ökológia egyensúlyban tartásához fokozottan hozzájárul a partok mentén, kerüld ezt az alapanyagot.
  8. Részesítsd előnyben az FSC tanúsítvánnyal rendelkező termékeket. A FSC tanúsítvány egy környezetvédelmi tanúsítvány a faipari termékek, bútorok és építőanyagok vásárlóit tájékoztatja arról, hogy az általuk kiválasztott áru alapanyaga olyan erdőgazdálkodásból származik, amely szem előtt tartja a környezeti- és a természeti értékeket, valamint a fenntarthatóságot. A tanúsítvány kiadásának fő célja a napjainkban globálisan zajló környezetpusztító erdőgazdálkodás megfékezése, visszaszorítása.lucavarga_fenntarthato_design_3_1.jpg
  9. Kerüld az Európán kívül gyártott termékeket mert a gyártási körülmények kevésbé szigorúak, és így például a károsanyag kibocsátásuk (VOC érték)  rendszerint sokkal magasabb, mint az Európában gyártott  azonos termékeknek. Fontos, hogy a kémiai anyagok, festékek- és kezelőszerek káros anyag kipirálogtatása a lehető legminimálisabb legyen a helyiségek levegőjében.
  10. Ne részesítsd előnyben a messziről érkező termékeket, ezeknek az utaztatása további plusz költségeket eredményez a vásárlói oldalon és maga folyamat is környezetkárosító. Támogasd a helyi gyártókat azzal, hogy a helyben megtalálható darabokat választod.

+1. Válassz olyan gyártót, aki minimális csomagolóanyagot használ, vagy sokszor használható filctakarókban szállítja a termékeit.

 Ahhoz, hogy elkerüld a múlandó és átmeneti megoldásokat a rendszeres újra és újra vásárlással generált szemét termelést, és a környezetterhelő eljárások támogatását érdemes akár csak egy bútordarab megválasztásánál is és egy egész ingatlan tervezésénél is megvizsgálni a választásaidat, döntéseidet.  Az ökologiailag felelősségteljes épített környezet kialakítására irányuló törekvés remélhetőleg nem csak egy múló divat lesz.lucavarga_fenntarthato_design_7.jpg

A fenntarthatóság fontos, törekedj arra, hogy lehetőségeidhez képest minél több környezetbarát megoldást alkalmazz és a kis lépéseknek is örülj.  Ne feledd, minden vásárlásoddal egy általad választott és másikra is hatással lévő jövő mellett döntesz.

 

képek forrása: 1-3 | 4-5 15-16  6-12 | 13 | 14 | 15

♥ 

Luca