Így lett a lepusztult kocsmából hangulatos cukrászda

Örömmel látom, amikor megbízóim lehetőséget látnak magára hagyott leromlott állapotú épületekben és újépítés helyett az újrahasznosítást választják. Az utóbbi években több hasonló szemléletű projektben vettem részt, ahol régi házak megmentése, felújítása mellett döntenek és ezáltal felesleges újépítést kerültek el. Így történt ez ennél a projektnél is, az egykori szürreális falfestésekkel tarkított kocsmát terveztem át sütemények hangulatos birodalmává. Nézzük, hogyan zajlott a belsőépítészeti tervezés és a cukrászda megvalósítása.

 

cukrászda belsőépítészet

 Hol is járunk?

Zsámbék sokáig azok közé a kisvárosi települések közé tartozott, ahol egy klasszikus presszó-kocsma állt a központban. Pár éve az épülete új tulajdonosok kezébe került, akik régi álmukat itt valósították meg. 

A kívül-belül romos épület a főtér felújításával közel egy időben megújult és új funkciót kapott; és egy cukrászda mintaboltja és cukrászüzeme töltötte meg élettel. belsőépítészeti tervezés kivitelezés közben

Mi történik a tervezés előtt?

A tervezés kezdete mindig az egyik legizgalmasabb folyamat, ilyenkor ismerem meg a helyszínt és a megbízóim elképzeléseit. A közös munkát a cukrászda koncepciójának körvonalazásával keztük. Ahhoz, hogy a belső terek megjelenését úgy tudjam megtervezni, hogy az maximálisan támogassa a megbízók üzleti céljait az elmúlt 10 év tervezési tapasztalata alapján egy egyedi metódust fejlesztettem ki, aminek segítségével a tervezést megelőzően a leendő vevők szempontjából megvizsgáljuk az alap üzleti kérdéseket. Az itt kapott válaszok alapján tudatos koncepcióra épített tervezési folyamat vette kezdetét, amely nem csak szép tereket eredményezet, hanem segítette a megbízókat abban hogy meghatározott céljaikat elérjék. 

 belsőépítészeti tervezés - tervezői művezetés a cukrászdában

Ezzel párhuzamosan az épületet is bejártuk együtt. Talán az volt az egyik legszürreálisabb belső tér ahol jártam, ugyanis a felújítás alatt álló főtéren egy bedeszkázott főhomlokzatú épület volt a kiindulópontja a munkámnak, amelynek a belső tereit meghökkentő, de különösebb művészeti értéket nem képviselő, színes, teljes falméretű grafikák tarkították.

 belsőépítészeti tervezés tervezői művezetés a cukrászdában, a burkolatok már elkészültek

A cukrászda épülete a századfordulón épült, homlokzata díszes részletekben gazdag, kínálatát klasszikus, hagyományos sütemények adják amelyeket trendekre, ünnepekre reagálva szezonális kreációkkal egészítenek ki. A cukrászda névválasztása a tervezés utolsó pillanatáig húzódott, annyit biztosan lehetett tudni, hogy a tulajdonosok madár vagy madárral kapcsolatos nevet szeretnének választani. A belső téri világ ezekre az adottságokra és üzleti koncepcióra reagált. 

 

Hogyan alakítottam ki a belsőtereket?

Az elrendezés az első helyszíni látogatást követően már adta magát. A főtérről közvetlenül megközelíthető műemléki védettségű épületrészbe került maga a cukrászda és a mögötte sorakozó melléképületekbe pedig a cukrászüzem. A téri adottságokhoz alkalmazkodva az eladópultot rögtön a bejárattal szemben helyeztem el, emellett és a mögötte lévő térbővületben kapott helyet a fogyasztótér, mögötte a cukrászüzem. Az eladó pult mögött közvetlenül egy raktárhelyiség kapott helyett. A raktár hátulról is megközelíthető, a feltöltését is innen végzik, illetve a mosdók is erről a hátsó folyosóról kapcsolódnak a vendégtérhez.

Színkoncepció meghatározásánál az ablak keretezés klasszikus szürkészöld árnyalatát emeltem be a belső térbe ezt púder rózsaszínnel, dióbarnával és szürkével egészítettem ki.

 belsőépítészeti tervezés - megvalósult állapot, elkészült a cukrászda

A termékválogatásnál beleszerettünk egy sorolható mintás íves kerámiaburkolatba, amit egy karakteres képként dióbarnára és szürkészöldre pácolt fa lécvázzal keretezve emeltem ki egy falszakaszon. Számomra ez a minta színes madártollakat szimbolizálta, ami tökéletesen harmonizál a cukrászda  nevével. A képszerű kerámia burkolással szemközti, bejárat melletti falra került a keretezéssel azonos színűre pácolt Fészek Cukrászda logó.

 belsőépítészeti tervezés - megvalósult állapot, elkészült a cukrászda 2.

Azért, hogy a fali kerámia burkolat minél jobban tudjon érvényesülni a padlóburkolatnak egy  visszafogott felhős mintázatú középszürke árnyalatú lapot választottam, ami esztétika mellett a karbantartás és időtállóság szempontjából is előnyös tulajdonságú burkolat. A kiszolgáló pult mögé púderrózsaszín mázas kerámia került az ajtó szemöldök magasságáig felburkolva. Ezt a magasságot húztam tovább körben púderrózsaszín festéssel ezáltal a többi falszakaszon is harmonikus megjelenést teremtettem. 

 A pult rendszer egyedi bútortervek alapján valósult meg, dióbarna pácolásával ütemesen lüktető függőleges osztással és tört alakú gránit munkalappal kíséri az ide látogatót a tér belseje felé, ahol a vendégteret alakítottam ki.  

 A pult tervezése során egy külön pakoló szintet alakítottunk ki, ahol a vásárlók a csomagjaikat kényelmesen le tudják rakni. A vendégtér alaprajzi elrendezésénél fontos szempont volt, hogy többféle leülési lehetőséget kínáljuk az ide látogatónak, hiszen van, aki padon szeret ülni van, aki széken, van, aki bekuckózva a sarokba, van, aki inkább az ablak mellett foglal helyet. 

 belsőépítészeti tervezés - megvalósult állapot, elkészült a cukrászda 3

Lehetőséget teremtettem arra is, hogy akár kisebb-nagyobb társaságok is kényelmesen leülhessenek, ugyanis a fogyasztó térben rendezvények is terveznek, ebben az esetben a flexibilis tér alkalmas 2-4-6-8 fős asztalcsoportokat kialakítására is. 

 A világítási koncepció letisztult, kiosztásával teljesen a designba simuló. A mennyezetre visszafogott fehér színű függesztékeket terveztem, a kiszolgálópult kihangsúlyozására az átadó része fölé sűrűbb kiosztásban. A falszakaszokra játékosan elszórt a falfestéssel azonos színű kerek falikart álmodtam meg.

 A cukrászda lassan két éve nyitott, azóta zsámbéki lakók és ide látogatók kedvelt találkozási pontjává vált. A cukrászda termékeivel harmonizáló belsőépítészeti kialakítása egyedi és megjegyezhető. A kialakított koncepció sikeresen támogatja a megbízók üzleti céljait, ezt jól bizonyítja, hogy azóta további két üzlethelyiséggel bővültek és mostanra három cukrászdát üzemeltetnek sikeresen, azonos megjelenéssel az ország különböző pontjain.

 

 ♥

Luca

foto: Varga Luca 1-8, Horváth Miklós 9-15