belsőépítészeti tervezés

Fenntartható belsőépítészeti tervezés: 5+1 környezetbarát stratégia

Nagy beruházásoknál és új építésű ingatlanok tervezésénél ugyan régóta jelen van a fenntarthatóság gondolata, ez azonban egy szűk területet érint csak és minimálisan sarkalja a meglévő ingatlanállomány tulajdonosait a környezettudatos gondolkozás alkalmazására például egy felújítás vagy átalakítás során. A környezettudatosság és az energiamegtakarítás iránti igény növekedése arra ösztönöz belsőépítészeti tervezés során,  hogy olyan tervezési stratégiákat alkalmazzak, amelyek minimalizálják az ökológiai lábnyomot, miközben egyben esztétikus, kényelmes és funkcionális belső tereket hozzak létre. Ebben a bejegyzésben bemutatok 5+1 szempontot, amit ingatlan tulajdonosként is könnyedén megvalósíthatsz, ha felújításban vagy átalakításban gondolkodsz és amelyekkel te is tehetsz a fenntarthatóbb jövő felé történő elmozdulásért:

 

  1. Anyagok kiválasztása: Mi az ami veled egy légtérben fog “élni”? milyen alapanyagokat választasz? Az első lépés a fenntartható belsőépítészeti tervezésben az anyagok körültekintő megválasztása. Fontos, hogy olyan alapanyagokat válasszunk, amelyek helyben elérhetőek és megfelelnek a környezeti szempontoknak, például újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokat, faipari termékeket kizárólag fenntartható erdőgazdálkodásból, és alacsony VOC (Volatile Organic Compounds) kibocsátású festékeket és bevonatokat. Az anyagválasztási szempontokról korábban egy egész bejegyzésben írtam, ITT olvashatod. 
belsőépítészeti tervezés

2. Energiahatékonyság –  Milyen megoldásokat alkalmazol, hogy az ingatlanod minél energiahatékonyabb legyen?  Belsőépítészeti tervezés során is számos lehetőségünk van  hangsúlyt fektetni az energiahatékonyságra. Például energiatakarékos megoldások közé tartozik a LED világítás használata, valamint az energiahatékony háztartási gépek beszerzése, a gépészeti kialakítás során különböző SMART rendszerek kiépítés is ide tartozik, amelyek első körben nagy beruházásnak tűnhetnek, de hosszú távon egy ilyen rendszerrel rendkívül sokat lehet anyagilag és a természeti erőforrások szintjén is megtakarítani.

belsőépítészeti tervezés

3. Víztakarékosság – Mi a helyzet a vízfelhasználással, ott is takarékoskodsz? A víztakarékosság ugyancsak kiemelkedő fontosságú szempont, ma már alapvető elvárás az ingatlan tulajdonosok részéről, hogy minél víztakarékosabb  csaptelepeket és zuhany és wc megoldásokat javasoljuk a projektekben. Emlékszem a vidéki házaknál hatalmas tárolókban gyűjtötték a csapadékot, ez a szinte minimális erőfeszítés ma ugyancsak könnyedén alkalmazható önálló épületeknél, családi házaknál, mégis egyre kevesebben teszik ezt meg.  Az esővízgyűjtő rendszerek használata tovább segít csökkenteni a vízfogyasztást és fenntarthatóbb módon kezelni a természeti erőforrásokat.

belsőépítészeti tervezés

4. Személyre szabott terek és rugalmas elrendezés – Pontosan meghatároztad az igényeidet rövid, közép és hosszútávú terveidet?  Hiszek abban, és azt tapasztalom, hogy a projekt kezdetén a hosszabbra nyújtott ügyfél ismereti folyamat és személyre szabott tervezési program összeállítása többszörösen megtérül az épületek használata során.  Pontosan és részletesen felmért felhasználó igények és jövőképek ismeretében hosszú távon jól használható funkcionális belső tereket lehet létrehozni.

5. Zöld falak és beltéri növények – A természettel lesz kapcsolatod?A zöld falak és a beltéri növények nemcsak díszítőelemek, hanem hozzájárulnak a jobb levegő minőséghez is a belső terekben, valamint itt kiemelném, hogy a természettel való kapcsolat létfontosságú az emberi működés, az egészség és jólét szempontjából is. Az élő növények továbbá segítenek az allergének és szennyező anyagok eltávolításában, valamint a helyiség hőmérsékletének szabályozásában is.

belsőépítészeti tervezés

+1. Újrahasznosítás és újrafelhasználás – Elgondolkodtál már azon hogy abból, amid van mit tudsz hasznosítani?  A fenntartható tervezés során fontos szerepet játszik az újrahasznosítás és az újrafelhasználás. Érdemes átgondolni, mielőtt új felületeket, burkolatokat, bútorokat, berendezéseket vagy dekorációt választunk, mi az amit a meglévő átalakításával vagy egy az egyben régi darabok beemelésével újrahasznosíthatunk. Az átgondoltan elhelyezett, akár új funkcióval felruházott antik darabok szépen megférnek egy modern mai térben is, sőt tovább emelhetik az egyediségét, megjegyezhetőségét.

belsőépítészeti tervezés

A fenntartható tervezés és a környezetbarát stratégiák alkalmazása a belsőépítészetben lehetővé teszik, hogy a tervezett terek ne csak szépek és funkcionálisak legyenek, hanem támogassák is a fenntartható életmódot. A fenntartható és ismert forrásból származó építőanyagok, az energia- és víztakarékosság, a hatékony terek tervezése, a zöld elemek beépítése és minél több újrahasznosított elem használata mind,  mind hozzájárulnak a környezetbarát belső terek megvalósításához. A fenntartható belsőépítészeti tervezés egy olyan tudatos megközelítés, amely nemcsak környezetünk védelmét szolgálja, hanem hosszú távon pénzt takaríthat meg és elősegíthetnek egy  fenntarthatóbb jövőt.