lucavarga tökéletes világítás tervezésének lépései

Hogyan lehet tökéletes a világításod?

A tökéletes világítás az egyik kulcspontja a belső tereknek. A lámpák esztétikai értéke mellett a megvilágítás milyenségére is rendkívül nagy hangsúlyt kell fektetni és ehhez elengedhetetlen egy csomó műszaki szempont ismerete, ugyanis itt is kifejezetten fontos, hogy az egyébként nagyon költséges lámpatestek ne csak szépek legyenek, hanem a funkciójukat is betöltsék. Világítástervezést Zürichben tanultam, ahol egy világítástervező cégnél dolgoztam még az egyetemi évek alatt, olyan munkákban vettem részt, mint a UBS svájci fiókjainak és a Le Bon Marché párizsi áruház bor szekciójának tervezése, az itt szerzett tudást az elmúlt 10 év tervezési tapasztalatával egészítettem ki. Ezt most veled is megosztom és  végig vezetlek, hogy én hogyan alkotom meg a belsőépítész tervezés során egy-egy tér világítását:

A világítás tervezése során számos tényezőt érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy a végeredmény tökéletes legye, ugyanis kreatív és professzionális világítástervezéssel egyedi, látványos és vonzó megjelenést lehet elérni, amely kiemeli és erősíti a belsőépítészeti koncepciót.

Le Bon Marche világítástervezés -Luca Varga lucavarga.hu
FUNKCIONALITÁS

Először fontos meghatározni, hogy hol és milyen célt szeretnénk elérni a világítással A világítás tervezés első lépése, hogy átnézzük a tereket és azokat ha szükséges kisebb egységekre bontsuk, hogy  hol és milyen tevékenységeket fognak végezni a megvilágított területeken és ezekhez milyen fényviszonyokra lesz szükség. Például, ha egy iroda megvilágításán dolgozom a munkaasztalok megvilágítás elsősorban  funkcionális feladat. de például egy vendéglátó helyiség vendégterének vagy egy otthoni nappali megvilágításának megválasztásakor a hangulati elemek felől is felépíthető a világítás.

MEGVILÁGÍTÁS TÍPUSAI

A megfelelő mennyiségű és irányú fény biztosítása lehetővé teszi, hogy biztonságos és kényelmes legyen a helyiségek használata. Egy tér világítása akkor átgondolt és jól tervezett , ha a különböző megvilágítási típusokat rétegezzük, ugyanis a  különböző világítás típusokkal különböző hatásokat tudunk elérni. Az általános megvilágítás egy egész teret képes megfelelő és egyenletes fény mennyiséggel ellátni. A helyi megvilágítás kiemelten egy adott területre vagy tárgyra fókuszál. A hangulatvilágítással pedig különleges hangulatot és atmoszférát hozhatunk létre.   Itt fontos kiemelnem, hogy ezek nem személyes preferenciák elsősorban,ugyanis  a megvilágítási szint, amelyet egyes helyiségekben szükségesek biztosítani egészségügyi előírásokban és szakmai szabályokban vannak rögzítve.

Színhőmérséklet 

A fény színe és hőmérséklete is nagy hatással van a megjelenésre és a hangulatra. A melegebb fények ( sárgás, narancssárgás árnyalatok) kellemes és meghitt atmoszférát teremtenek, míg a hidegebb fények (hideg  fehér, kékes árnyalatok) sterilebb és fókuszáltabb hatást kelthetnek. A világítás színhőmérséklet a funkcióhoz illesztem általában,  például egy otthonban vagy egy vendéglátó helyiségben érdemes a melegebb fények, egy egészségügyi létesítményben, rendelőben, irodában  pedig a hidegebb fények felé nyúlni.

Fényintenzitás

 A megvilágítás intenzitása ugyancsak kiemelten fontos szempont. A túl erős fény zavaró lehet, akár káprázást is okozhat míg a túl gyenge fény nehezítheti a tevékenységek elvégzését fejfájást okozhat és növeli a fáradtság érzetet és a térben sem teremt meg a megfelelő hangulatot. A fény erősségét is a funkcióval érdemes összehangolni. Ehhez kiváló eszköz a szabályozható úgynevezett dimmelhető világítási rendszer, amely sokrétűen állítható az eltérő  igényekhez és különböző  hangulatokhoz.

végül pedig 4 PRO tipp, hogy mire figyelj amikor kijelölöd a lámpák helyét:
  • a világítási tervet a elrendezés ismeretében érdemes megalkotni, a lámpák helyének kiválasztásakor figyelni kell arra, hogy a bútorok nyitása ne akadályozza világítást, pl ne nyíljon rá szekrényajtó, konyhaszekrény felső szekrényeit ki lehessen nyitni. 
  •  megfelelő magasságban legyenek elhelyezve a falikarok ne legyenek baleset veszélyesek és ne okozzanak káprázást
  • legyen átgondolt és életszerű,  hogy melyik lámpát honnan lehet fel és lekapcsolni, nincs annál idegesítőbb, mint a mikor sötétben kell tapogatózni, 
  • zavaró vetett árnyékokat mindenképp kerüld el, ez annak a felületrésznek a megvilágítását csökkenti, amelynek a láttatása a cél

Láthatod, hogy a világítás tervezése nem csupán esztétikai szempontból fontos, hanem a funkcionalitás, a kényelem és az egészség szempontjából is kulcsfontosságú. A megfelelően megtervezett világítás jelentősen javíthatja az életminőséget és térélményt. Egy professzionálisan megvilágított térben könnyebb és kényelmesebb elvégezni a mindennapi tevékenységeket, legyen szó munkáról, tanulásról, étkezésről vagy bármilyen más tevékenységről.