varga luca belsőépítész tervező

Varga Luca vagyok,   

okl. építészmérnök és belsőépítész

Tervrajzok és skiccek között nőttem fel, az építészet teljesen természetes része az életemnek születésem óta, családunkban én vagyok a harmadik generáció, aki mérnökként tevékenykedik. Rengeteget tanultam Édesapámtól, aki Ybl-díjas építészmérnök, egyetemi docens, ugyanakkor példája arra is ösztönzött, hogy kőkeményem tanuljak és szakmailag mindig a maximumot nyújtsam.  Az egyetemi évek alatt körvonalazódott az irány, hogy klasszikus építészet helyett belsőépítészettel szeretnék foglalkozni. Zürichben egy világítástervező cégnél helyezkedtem el 2012-ben gyakornokként, ahol belsőépítészeti világítást design szempontból megközelítve olyan munkákban vettem részt, mint a UBS svájci fiókjainak és a Le Bon Marché párizsi áruház borszekciójának tervezése.

A svájci szakmai gyakorlatot követően hazajöttem Magyarországra és a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési tanszéken megvédtem mester diplomámat. Egy ötös diploma tervvel a kezemben mégis úgy éreztem, hogy most egy darabig nem szeretnék tervezéssel foglalkozni.

Kihasználtam a szakmám kettősségét, a tervezést kicsit pihentetve mérhető és objektív megítélésű műszaki területen helyezkedtem el szerkezetvizsgálati laboratóriumban építőanyagok vizsgálatával és szerkezetek minősítési folyamatával foglalkoztam. Ezt követően burkolat és design bútor forgalmazó cégnél dolgoztamel, ahol én voltam a szakmai kapocs az építész ügyfelek és az értékesítők világa között. Ezek alatt az évek alatt rengeteget tanultam a belső térképzés anyagairól, műszaki tulajdonságairól, felületekről, burkolatokról, kárpitokról, gyártástechnológiáról. Tervezés pár év után újra elkezdett hiányozni, először kisebb majd, egyre nagyobb építész és belsőépítész projektekben vettem részt a munkám mellett. A szakma legjobbjaitól tanulhattam, Varga Tamás DLA (VTArch), Kis Péter, Molnár Bea (PLANT Atelier), Matisz Aliz szakma irányítása alatt, majd megalapítottam saját belsőépítészeti stúdiómat.

Több mint 30 építészeti és 30 belsőépítészeti projekt ment át a kezeim között az utóbbi 10 évben. Ma már csak belsőépítészettel foglalkozom. A belsőépítészet világában találtam meg a design és műszaki látásmódom tökéletes találkozását.

Hiszek abban, hogy a minket körülvevő terek tükrözik személyiségünket és befolyásolják mindennapjainkat, hangulatunkat és társas kapcsolatainkat. Folyamatosan követem a legfrissebb műszaki innovációkat és design trendeket, a gyártók és beszállítók újdonságait. Munkáim során az esztétikai megjelenés mellett a műszaki megvalósíthatóságra, gazdaságosságra és a minőségi, időtálló anyagok használatára kiemelt hangsúlyt fektetek, úgy gondolom, hogy ez az egyik kulcsa a hosszú távon is jól használható terek megalkotásának. Tervezési folyamat során erősségem a térstruktúrák teljes személyre szabása és újragondolása, volt már hogy az egész épület bejáratát áthelyeztem a megbízói igényekre reagálva és nyitottam már egybe két szintet is vizuálisan, ezek elsőre egészen meglepő megoldásoknak tűnhettek, de a használat során jó döntésnek bizonyultak. 

Az elmúlt években lakások, családi házak és vendéglátó- és szálláshelyek, valamint sport és közintézmények tervezésével foglalkoztam.  Lakossági projektjeim során a legizgalmasabb feladatnak a megbízó személyiségének és vágyainak terekben való leképezését tartom. Munkáim között épp úgy megtalálhatóak a 60 m2 alapterületű lakások, ahol minden apró felületet kihasználva teremtem meg megbízóimnak a tökéletes otthont és a 550 m2 méretűcsaládi birtokok is, amelyek komplexebb térkapcsolatokat és nagyvonalú megoldásokat kívánnak meg.

Üzleti befektetőknek készülő projekteknél különösen izgalmasnak tartom, a belsőépítészet eszközeivel a marketing és üzleti célok hatékony megvalósítását. Referenciáim között szerepelnek vendéglátóegységek, mint például a Fészek cukrászda Zsámbékon, a Vanilin Cukrászda Hollán Ernő utcai üzlete, a Hummus Bár új belsőépítészeti koncepciójának megalkotása és az Allee minta-étterme, részt vettem szállás jellegű épületek belsőépítészeti tervetésében Zelna Panzió és a Balatonfüredi Sportakadémia Hotel, valamint nagyvállalati irodák tervézésben, mint például a LogMeIn műemléki környezetben tervezett vezetői szintje és a Cordia 2 irodája.

Tapasztalatot szereztem több közintézmény belsőépítészeti tervezésében is munkáim között szerepel uszoda, tenisz akadémia vagy például törvénykezési épület és helytörténeti gyűjtemény belsőépítészeti tervezése is.

Fontosnak tartom, hogy a tervezési folyamat ne érjen véget a tervek átadásával.

 

Projektjeimet után követem a kivitelezési munkálatok alatt is, hogy a váratlan kivitelezői kérdések és építkezés közben esetlegesen felbukkanó meglepetéseket minimalizálni tudjam. Az elmúlt években, majd 800 óra kivitelezésen szerzett rutin van a hátam mögött.

Tervező művezetés úgy gondolom, hogy az egyik biztosítéka annak, hogy a terek valóban a terveknek megfelelően készülhessenek el és az építkezés jó élményként maradhasson meg megbízóim életében. A kivitelezést követően nagyon örülök egy-egy visszajelzésnek, fontos, hogy ismerjem a tereim utóéletét üzemeltetés alatt is, hiszen ebből tanulok én is.

 

A tervezés mellett a BME Lakóépülettervezési Tanszék és a KREA Kortárs Művészeti Iskola meghívott oktatója voltam, ahol belsőépítészetet és épületszerkezettant tanítottam. Több, mint 16 félév és 670 óra oktatási tapasztalattal úgy döntöttem, hogy elindítom saját online akadémiámat, ahol az oktatási anyagot azzal a céllal hoztam létre, hogy minél többek számára elérhető legyen a tudás,  hogyan lehet olyan tereket alkotni, amelyek amellett, hogy szépek, műszakilag is tökéletesek. 

0 +
év tervezési tapasztalat
0 +
tervezett m2
0 +
projekt