obuda loft belsőépítészeti terv zöldfal lucavarga Varga Luca

3+1 megoldás hogyan helyezd el a növényeket

Biztos te is tapasztaltad már, hogy egy erdei kirándulás vagy csak a legközelebbi parkban töltött idő mennyire feltöltő élmény lehet. Van egy remek hírem, a növények egyre fontosabb szerepet játszanak a belsőépítészeti tervezésben is és tökéletes megoldást nyújtanak, hogy a természet emberre gyakorolt pozitív hatását a beltérben is megteremtsd.

obuda apartman belsőépítészeti terv zöldfal lucavarga Varga Luca
Óbuda Apartman - belsőépítész tervező: Varga Luca

A zöld növények jelenléte és tudatos használata a belső terekben számos előnyt és pozitív hatást eredményezhet:

  • A növények egyszerűen hozzájárulnak egy egészségesebb, kellemesebb és harmonikusabb környezet kialakításához, amely előnyösen hat a fizikai és mentális jólétére is. 
  • Természetes módon segítenek a megfelelő páratartalom fenntartásában a belső terekben is, ami különösen előnyös lehet a száraz vagy klímaberendezéssel kezelt helyiségekben, például irodai környezetben ez mindig egy jelentős probléma.  
  • A növények jelenléte beltérben is a stressz csökkenését eredményezi, nem csak vizuálisan megnyugtatóak, hanem hatékonyan hozzájárulnak a  kellemesebb, nyugodtabb térhasználathoz is. Kutatások azt is kimutatták, hogy a növények jelenléte a munkahelyeken és tanulási környezetben növelheti a koncentrációt és a produktivitást. 

Azt tapasztalom, hogy a növények előbb vagy utóbb megjelennek a belsőterekben, hiszen az embereknek alapvető igénye, hogy otthonosabbá tegyék a belső tereiket és zöld növény erre egy kiváló eszköz. Ha a növényesítés ad hoc módon zajlik egy térben nagyon romboló tud lenni a különböző állapotú, éppen kiszáradt vagy még éppen élő növények egymásmellettisége és a kaspók sokfélesége is inkább rontja az összhatást mint segíti. Ahhoz hogy ezt a folyamatot tudatosan elkerüljem a belsőépítészeti tervezés során mindig kitérek a növényesítési koncepcióra is. A belterek zöldítése úgy gondolom, hogy ma már a tervezési fázis egy fontos része, és nem csak egy utólag megoldandó feladat. Ahhoz, hogy egybelső térben rendezett öszképet kapjunk hosszútávon ismerni kell, hogy a különböző növényelhelyezéseknek milyen a fény igénye, szükség van-e esetleg mesterséges növényvilágításra (igen már ilyen is) és milyen a gondozási igényük és vízigényük.

Az elmúlt években egyértelmű tendenciaként látszik, hogy az építészeti és a belsőépítészeti tervezés során kiemelt  hangsúlyt kap a természettel való kapcsolódás, ugyanis számos előnnyel jár, ha a természetet beemeljük mindennapi környezetünkbe. Az alábbiakban néhány módját ismertetem, hogyan lehet növényeket beépíteni a belső terekbe::

1. növény szigeteket és  egyedi tároló megoldás

A különféle méretű és formájú ültetéseket nagyobb területeken elválasztóként vagy térkitöltőként is használhatjuk .Segítségükkel el tudjuk választani egymástól vizuálisan a különböző funkciójú és hangulatú tér részeket. Magasabb és tömörebb növényekkel zónákat hozhatunk létre, amelyek intimebb érzetet keltenek vagy egy-egy különálló funkciókat jelölnek ki. Ez a megoldás azért is kedvezőbb, mert könnyebb a tudatosan telepített növény csoportokat gondozni, mint egyesével keresni a térben spontán felbukkanó elemeket.

logmein iroda belsőépítészet Varga Luca
LogMeIn Iroda vezetői szint - belsőépítész tervező: Varga Luca, enteriör stylist: Matisz Aliz

A LogMeIn Andrássy úti irodaházának vezetői szintjére mozgatható egyedi tervezésű növénytároló konténerek kerültek a recepcióhoz és az irodaterekbe is három különböző magasságú kör keresztmetszetű tárolócsoportot terveztünk. A tárgyalóba pedig négyzetes virágtartók kaptak helyet. (felső kettő kép).

cordia office 2 belsőépítészet varga luca
Cordia Iroda 2 - belsőépítész tervező: LAB5, Varga Luca, enteriör stylist: Matisz Aliz

A Cordia Irodák 2. ütemében az egyterű irodatér munkaállomásait tagoltok vizuálisan a tárolószekrények tetejére fixen elhelyezett növényültetésekkel.

2. Zöldfalak

Zöldfalakkal gyönyörűen ki lehet hangsúlyozni egy-egy falszakaszt. Az élő zöldfalaknál fontos tudni, hogy általában beépített öntözőrendszerrel készülnek és a fény ellátásukról is gondoskodni kell, ezért egy ilyen megoldás a tervezés során és kezdetben nagyobb figyelmet és anyagi ráfordítást jelenthet. 

obuda apartman belsőépítészeti terv zöldfal lucavarga Varga Luca
Óbuda Apartman - belsőépítész tervező: Varga Luca

Óbudán egy új építésű apartman konyha-étkező -nappalijába egy teljes belmagasságú zöldfalat terveztem, a tulajdonosoknak elmondásuk szerint azóta is feldobja a reggeleit és minden nap megcsodálják azóta is a reggeli kávéfőzés közben a gyönyörű növényeiket.

obuda apartman belsőépítészeti terv zöldfal lucavarga Varga Luca
Óbuda Apartman - belsőépítész tervező: Varga Luca
3. Függesztett növények

A függő növényekkel is izgalmasan lehet dekorálni egy-egy kiemelt falszakaszt. Ezzel a megoldással a növények lendületet és természetességet visznek a belső térbe, miközben helyet takaríthatunk meg, kialakításuk lényegesen olcsóbb, mint a zöldfalaké. 

grennhabit socially
Greenhabit, Alle -Tervező.Socially x Studio Storiz

A Greenhabit étteremben többféle zöld megoldással találkozunk a legkarakteresebbek a függesztett növény dekorációk.  Ennél a megoldásnál a leglátványosabb, hogy egy élő növénydekorációról van szó, és az idő előrehaladtával szépen változik és növekszik, ma már az egész falat gyönyörűen befutották a növények, érdemes csekkolni egy bowl mellett.

 

3+1 Élő beltéri fák

Végére egy gyönyörű, de lássuk be extrém példa, amire csak nagyobb belmagasságú terekben van lehetőség . Beltérben elhelyezett élő fák élő, mint például a pálmafák vagy a fikuszok, eleganciát és természetességet kölcsönöznek az enteriöröknek és elképesztően erős természetközeli hatást eredményeznek.

The Greenary - tervező: Carlo Ratti Associati és Italo Rota

Fontos, hogy a növényeket úgy válogassuk ki már a tervezés során, hogy az  igényeiket is figyelembe vesszük ugyanis ezek a megoldások különböző mértékű gondozással, megvilágítási és vízellátás igénnyel járnak. Ahhoz, hogy a növény telepítések ne válljanak unalmassá egy projektben érdemes egy plusz belsőépítészeti eszközként tekinteni rájuk és a tér többi eleméhez hasonló részletgazdagsággal és gondossággal megtervezni, valamint a  helyiségek karakterét figyelembe véve változatos megoldásokat alkalmazni.