belsőépítészeti tervezés - belsőépítészeti tervokumentáció

Az ingatlanod az egyik legnagyobb értékű vagyonod, miért kockáztatnád? Bízd a megfelelő tervezőre!

Ma sokszor úgy néz ki hogy bárki és bármit tervezhet, pedig valójában ennél azért sokkal bonyolultabb a helyzet. Nézzük mit érdemes tudnod ahhoz, hogy az ingatlanod átalakítása során megfelelő szakembereket bízz meg a tervezéssel.

 

A társasházi lakások, családi házak kisebb-nagyobb átalakítása sok esetben ma már nem engedély- vagy bejelentés köteles folyamat, ezért sokszor látom, hogy gondolkodás nélkül belevágnak egy-egy felújításba, jó esetben egy tapasztalt kivitelezővel.  Ha nem szeretnél utólagos plusz költségekért improvizálni, és szeretnéd elkerülni a kivitelezés során a bosszantó kivitelezési hibákat, netalántán súlyos szerkezeti következményeket kérlek ne kezdj műszaki szaktudással rendelkező tervező közreműködés nélkül semmilyen bontásba. A tájékozatlanság és szakmai tudás hiánynak rendkívül nagy ára lehet.

2_1.jpgKi mihez ért?

Rengeteg időt töltöttem épületszerkezetek vizsgálatával, sok- sok középületet és lakóépületet néztük és elemeztünk végig, írtunk róla szakvéleményt, olyan munkákban is részt vettem, mint például a Várkert Bazár régi épületeinek vizsgálata és még ezekkel a tapasztalatokkal  sem veszem a bátorságot, hogy pl.  tartószerkezet tervező szakvéleménye nélkül szétbonttassam a kivitelezővel egy régi épület földszinti padlóját, ami alatt például boltíves pince van. Szinte biztos, hogy jó bontási megoldást és tökéletes rétegrendet javasolnék az újjáépítéshez, de ilyen helyzetek felelős és biztonságos tervezése már nem csak az én feladatom, hanem egy tartószerkezettervezőé is, ugyanis ő tud mindent a szerkezetekről és egy meglévő épületnél szinte mindig van meglepetés. 

1_2.jpg

A műszaki ismeret elengedhetetlen!

Ha bármit elbontasz és utána valamit ráépítész nem elég jó designernek lenned, szükséges az erős műszaki ismeret is. Építész és vagy belsőépítész tervek és bonyolultabb esetekben a tartószerkezet tervező tapasztalata, tervei és számításai alapján tud egy kivitelező biztonságosan dolgozni, még akkor is, ha szerinted nem kell engedély vagy bejelentés. Van egy “rossz” hírem, mindenhez kell engedély ami tartószerkezetet, tehát falat, födémet, tetőt, alapozást stb érint, az egy másik kérdés, hogy ezt sokan próbálják elsumákolni.

1_3.jpg

Akkor mégis kire bízd a terevezést?

De gondolj bele, az ingatlanod valószínűsítem az egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb értékű vagyonod. Sok tizmillió forintot költesz el az átalakításakor, építésekor, ha arra szeretnél törekedni, hogy maximális biztonságban legyen és értéknövelő beruházás valósulhasson miért vállalnál ekkora rizikót? Bízd szakképzett, megfelelő végzettséggel és tapasztalattal rendelkező tervezőkre a feladatot . Meglévő tartószerkezet bontással járó belsőépítészeti feladatokat belsőépítész tervező (felsőoktatásban végzett és jogosultsággal rendelkező, tehát nem lakberendező és stylist, ők másban jók!), építészmérnök és tartószerkezettervező** tud felelősségteljesen és biztonságosan ellátni. 3_1.jpg

A stresszmentes építkezéshez nélkülözhetetlen a nyugalom és a tökéletes kiszámíthatóság. Ha fontos számodra, hogy a teljes folyamat jó élmény legyen és ne kelljen szembesülnöd a tájékozatlanságból eredő sokszor előforduló hibákkal, felelősség áthárítással, nehezen kezelhető szituációkkal csak megbízható, biztos stílus érzékkel és műszakilag felkészült belsőépítésztervezővel vágj bele a folyamatba!

4_1.jpg

Az építész, belsőépítész és tájépítész jogosultságú tervezőket itt találod.

A tartószerkezet, gépész, elektromos, tűzvédelmi tervezők jogosultságait pedig itt találod.

Ahhoz, hogy pontosan átlásd, hogy hogy ki kicsoda, kinek mi a kompetenciája mit tervezhet és miben számíthatsz az építész, belsőépítész, lakberendező, enteriőr tervezőre ITT írtam korábban:  https://lucavarga.hu/tervezo-valasztas/

Ma ezeket a szakmákat sokszor összemossa a köznyelv pedig nagyon egyszerűen lehatárolható, hogy ki mihez ért és egyáltalán melyek azok a tervezési feladatok, amelyeket elvégezhet.

 képek: Varga Luca

♥ 

Luca