5+1 szempont hogyan varázsold újjá a teraszod

Csodás napsütés, csicsergő madarak, virágokba borult természet, végre friss zöld minden, itt az ideje, hogy felfrissítsd a teraszodat és felkészülj a nyári kerti partikra, családi összejövetelekre, meghitt estékre, nézzük mit érdemes gondosan megtervezni, hogy tökéletes kültéri nappalid legyen:lucavarga_5_1_kulter_2.jpg

1. Fagyálló burkolat

A teraszod tartóssága ezen áll vagy bukik, nincs annál bosszantóbb, amikor egy-két év elteltével teljesen tönkremegy a burkolat vagy azért mert felfagy vagy azért mert elkorhad. A legjobb választás a 20 mm vastag kerámia burkolat, ami az idő múlásával sem veszít minőségéből. Ezeket a termékeket kifejezetten kültérre fejlesztették. A 20 mm vastag kültéri  kerámia burkolatokon esős időben is biztonságosan közlekedhetsz, felületüket csúszásgátló érdesítéssel alakították ki, ugyanakkor könnyedén tisztán tarthatók és esetükben esztétikailag sem kell kompromisszumot kötnöd, ugyanis csak úgy, mint az általános kerámia lapok, a kültériek is már számtalan színárnyalatban elérhetőek, illetve lehetnek fa-, kő,- betonhatásúak.

lucavarga_5_1_kulter_4.jpg

Vezető gyárcsoportok termékei számos olyan kollekció tartalmaznak, amelyekkel egyszerűen össze tudjuk hangolni a külső világot a belső terekkel, így a határok teljesen elmoshatók kint és bent között. A 20 mm vastag kültéri kerámiaburkolatok megbízhatósága a téli  és nyári időszakban is bizonyított, ugyanis a lapok fagyállók, UV állók és színtartók, így a nyári nap sem fogja kifakítani a felületüket

lucavarga_5_1_kulter_2.jpg

2. Könnyen kezelhető kültéri szőnyeg

Ez az a kiegészítő amitől igazán otthonossá és meghitté válik a teraszod. A kültéri szőnyegek ellenállnak az erős napsütésnek és az esőnek is, általában szintetikus anyagokból készülnek, ennek köszönhetik tartósságukat és foltállóságukat.  Ha fontos számodra a fenntarthatóság számos gyártó készít olyan szálösszetételű 100%-ban újrahasznosított kifejezetten kültéri használatra alkalmas szőnyegeket, amelyeket használt poliészter termékekből állítanak elő. A kültéri szőnyegek további előnye, hogy vízlepergető tulajdonsággal rendelkeznek ennek köszönhetően egyszerűen tisztán tarthatók, gyorsan száradnak és remekül ellenállnak a penészedésnek.

3. Időtálló bútorok

Akár a kedvenc szabadtéri olvasósarkodat, étkeződet vagy a kültéri nappalidat alakítod ki érdemes olyan bútorokat választani. amelyek amellett, hogy kényelmesek  bírják a változékony időjárási körülményeket is. A fémvázas  bútorok, tartós kültéri szövetek és a lehúzható huzatok mind-mind előnyös tulajdonságok kültéri használat esetén.

lucavarga_5_1_kulter_5.jpg

lucavarga_5_1_kulter_6.jpg

lucavarga_5_1_kulter_7.jpg

4. Szélbiztos árnyékolás

Napvitorla, napellenző, üvegezett vagy lamellás pergola esetleg napernyő? Bármelyiket is választod a magas minőségű gondosan megtervezett kültéri megoldások jól átgondolt kialakítással egyidejűleg nyújtanak biztonságos megoldást a napsütés és az időjárás viszontagságai ellen. Az állítható pl lamellás megoldásokkal szabályozhatod a napsütés mennyiségét is így ennek köszönhetően annyi napsütést élvezhetsz, amennyi jól esik. Vannak olyan termékek amelyekkel  esős időben is kihasználhatod a nyitott tér előnyeit és a nagyobb viharoktól sem kell tartanod, hogy kárt tesznek benne.

lucavarga_5_1_kulter_10.jpg

5.Hangulatos világítás

Gondosan  tervezett kültéri világítás ma már jóval több egy-egy ügyesen lehelyezett fantáziátlan mennyezeti vagy fali fénynél. A kültéri lámpatestektől időjárástól független biztonságos használatot, funkcionalitást  és hangulatos élményt is elvárhatunk.  A válogatás során érdemes különös figyelmet fordítani a világítótestek IP védettségére és energiahatékonyságára. Személyes kedvenceim a hordozható kültéri világítási megoldások.

lucavarga_5_1_kulter_8.jpg

lucavarga_5_1_kulter_9.jpg

+1 rengeteg növény 

Már a teraszod megtervezésekor javaslom, hogy tudatosan biztosíts helyet növénycsoportoknak, ugyanis gondosan összeválogatott zöldmegoldásokkal és stílusosan összehangolt ültetőládákkal, kaspókkal tovább emelheted teraszod vonzerejét. 

lucavarga_5_1_kulter_11.jpg

Mint minden belsőépítészeti és építészeti kérdésben teraszod kialakításkor is érdemes átgondolt tervek alapján döntened, kiváló minőségű és magas műszaki tulajdonságú termékeket választanod, ugyanis a design nem minden, ha nincs mögötte az a plusz tudás, amivel a terek és a termékek rugalmasan és hosszútávon is jól használhatók maradnak.

képek forrása: 1-7 | 8-16 | 17 | 18-20 21-22

♥ 

Luca

Otthonteremtőknek és üzleti befektetőknek mutatom meg az ingatlanjaikban rejlő lehetőségeket.  Az elmúlt 10 évben  több, mint 60 projekt azaz 75.000 négyzetméternyi építészeti és belsőépítészeti terve ment át a kezeim között. Az építkezések teljes folyamata alatt rendszeres tervezői művezetéssel támogatom megbízóimat, így az elmúlt években, majd 800 óra kivitelezésen szerzett rutin van a hátam mögött. A tervezés mellett a BME Lakóépülettervezési Tanszék és a KREA Kortárs Művészeti Iskola meghívott oktatója voltam, több, mint 16 félév és 670 óra belsőépítészet és épületszerkezet oktatási tapasztalattal rendelkezem.  Bátran kijelenthetem, nem tudsz olyan belsőépítészeti tervezési és kivitelezési kérdést hozni, amire ne tudnék megoldást. Látogass el a lucavarga.hu oldalra, ahol részletesebben is megismerheted a szolgáltatásaimat, és írhatsz nekem.