Te tudod hogy mikor, milyen tervezőre van szükséged?

Építkezésbe vagy felújításába kezdesz biztosan elgondolkoztál már azon, hogy mi a különbség az építész a belsőépítész és a lakberendező között, mikor, melyik tervezőre van szükséged? Egyáltalán ki, mit tervezhet?

Segítek eligazodni az építőipar köztudatban összemosódott tervezői szerepkörei és jogosultságai között.

1.jpg

belsőépítész 

A belsőépítész az építész által megadott külső burkon belül képes személyre szabott tér kapcsolatokat és stílust kialakítani. Tervezői jogosultsággal tartó- és válaszfalakat mozgatni, tereket összevonni, kettéválasztani, funkciókat megcserélni, épületszerkezetek kialakítani, módosítani, műszaki tartalmat létrehozni. Belsőépítész tervező magas műszaki és esztétikai tudással rendelkezik. Színekkel, felületekkel, egyedi és kereskedelmi forgalomban megtalálható bútorokkal, világítással, tartalommal tölti meg a tereket. Az építész tervezővel és szakági tervezőkkel / kivitelezőkkel például a tartószerkezet, gépész, épületvillamosság, tűzvédelmi tervező/ kivitelező képes közösen együtt működni a projektek során.

2.jpg

3.jpg

Egy 100 m2 lakásnál például egy 28 oldalas műszaki dokumentációt és egy 26 oldalas terméklistát állítottunk össze. A műszaki tervek és a terméklista a látványtervekkel kiegészítve adják a belsőépítész kiviteli tervcsomagot.  Ebből dolgozott a kivitelező csapat, minden infót megtalált egyhelyen.belsőépítész tervező - tervdokumentáció részlet

5.jpg

építész

Az építész tervező a ház külső tömegformálásából kiindulva alkotja meg a különböző funkciójú épületeket, szakági tervezőkkel szorosan együttműködve engedélyeztetéshez és kivitelezéshez szükséges tervdokumentációkat készít. A belsőépítész tervező az építész tervező valamint a szakági tervezők is felsőoktatásban szerzett diplomával és ezt követően több éves gyakorlat igazolásával és sikeres jogosultsági vizsgával szerezhetnek szakmagyakorlásukhoz elengedhetetlen tervezői jogosultságot.


Lakberendező és enteriör stylist

A lakberendező és enteriőr tervező képesítést felnőttképzési rendszerben és tanfolyamokon lehet szerezni.

A lakberendező minimális műszaki tartalommal képes a kész, tereket felöltöztetni meghatározott stílusban, színekkel, bútorokkal, dekorációs elemekkel. 

Az enteriör stylist különböző tematikák alapján dekorálja a tereket pl. Fotózásokra.


♥ 

Luca


A sorozat következő részében a szakági tervezők fontosságáról és a jogosultságokról is olvashatsz: 

ITT találod a bejegyzést