Környezettudatos fürdőszoba tervezés

Tervezési folyamat során az egyik kedvenc részem a burkolatok választása, ami például a fürdőszobák tervezésénél egy állandó feladat és amilyen egyszerűnek tűnik olyan sokféle műszaki tulajdonságra érdemes figyelni a válogatás során. 

 

KERÁMIA BURKOLATOK

A kerámia burkolatok fejlődése az utóbbi években teljesen lenyűgöz. Az egyik legősibb építőanyagunk, egyszerű recept alapján készül; víz, anyag és tűz felhasználásával többezer éves múltra tekint vissza, a mai korszerű technológiákkal felvértezve a kerámiaburkolat az egyik legkörnyezetbarátabb burkolat típus, mivel több, mint 50 éves életciklussal rendelkezik a szőnyeg-, vinyl- és faburkolatok 6,10 és 15 éves életciklusával szemben.

 

 

ENERGIA FOGYASZTÁS

 A világ energiafogyasztásának 36% és az összes széndioxid kibocsátásnak a 37 %-a az épületekből, otthonokból és az építőiparból származik, ezért kifejezetten fontos számomra, hogy milyen építőanyagokat és termékeket választok a projektjeim során legyen szó akár egy új építésű projektről vagy egy kisebb felújításról vagy csak egy új bútordarab beszerzéséről.

Az anyag és termékválogatás során olyan gyártók termékeit preferálom, akik folyamatosan arra törekednek, hogy a fejlesztéseikkel a lehető legfenntarthatóbb terméket hozzák létre a legkisebb környezet terheléssel.

Jelenleg a világ legfenntarthatóbb kerámiatermékei a 3,5 mm vastag vékonyított nagytáblás kerámiaburkolatok, amelyek a normál kerámiaburkolatokhoz képest a gyártás során 65 % kevesebb alapanyagtartalmat, 80% kevesebb víz felhasználást 30% kevesebb energiafelhasználást igényelnek 30% kevesebb széndioxid kibocsátást okoznak és 66 % kevesebb környezetterhelést jelentenek szállítás során.

 
nagytáblás kerámialapok 

 A nagytáblás vékonyított lapok használata tehát kevesebb víz, kevesebb nyersanyag, kevesebb energia felhasználást jelent, ami kevesebb szennyezést és kevesebb CO2 kibocsátást eredményez.

Készül egy gyönyörűszép fürdőszoba referenciánk, ahol olyan anyagokat és termékeket választottunk, amelyek a legkevésbé környezet terhelők. fontosnak tartom, hogy ne csak középületek esetén és vállalati szinten beszéljünk a fenntarthatóságról, az építőipar zöldítéséről, hiszen nap végén mindenki hazamegy.

1_1.jpg

A fürdőszobákba kerülő 50×100 cm méretű 3,5 mm vastag vékonyított kerámialapok a kedvező környezeti behatás mellett esztétikailag és műszakilag is megfeleltek az építészeti elvárásaimnak minőségi kompromisszum nélkül tudtam a megbízóim számos alternatíva közül választani.

Az utóbbi évtizedben a gyártók a folyamatos kutatás-fejlesztésnek köszönhetően egyre nagyobb és nagyobb kerámiaburkolatok gyártására állnak át. A 60×60 cm burkolat átlagos méretnek számít, ennél nagyobb vékonyított 3,5 mm és 5.5 mm vastag lapok is egyre nagyobb teret hóditanak. Alkalmazásuk amellett hogy látványos kevesebb fugasávval is jár egy fal leburkolása során, így a felület takaríthatósága is könnyebb. A vékonyított lapok emellett könnyedén megmunkálhatóak gyémántfejes vágóval egyszerűen vághatóak. A fogadó felület kialakítása nagyobb pontosságot igényel.

A fenntarthatósággal együtt jár, hogy a régen berögzött megoldásokat a tervezési feladat során felülvizsgálom és a legújabb technológiákat és környezettudatosságot figyelembevéve lecserélem korszerűbb megoldásokra. Ez egy időigényes feladat és persze folyamatosan képben kell lenni azzal, hogy mi van a design mögött, hogyan készülnek a termékek, de hosszútávon mindenképp megéri.

♥ 

Luca